Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam & achternaam Uw e-mailadres Typ de code over

Wat is duurzaam verwarmen?

Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland kijken dan valt op dat de verwarming van de ruimte en het tapwater veruit het grootste deel van je totale energieverbruik is. Wil je energie besparen dan valt hier een grote slag te maken.

Het mooiste en het meest duurzame is het niet verwarmen van je huis, omdat je door middel van passieve zonne-energie en goede isolatie helemaal geen verwarming meer nodig hebt. De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bijverwarmd worden. Het is natuurlijk wel de uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energieverbruik en zo duurzaam mogelijk. Maar zonder verlies aan comfort want een warm en behaaglijk huis is toch wel het grootste goed.

Veel mensen beseffen het nog niet maar hout en pelletkachels zorgen voor duurzame warmte. Hout is immers een bio-based en dus hernieuwbare grondstof. De nieuwe generatie milieuvriendelijke hout- en pelletkachels en ketels staan voor een hoog rendement en Co2 neutraal stoken. Als u hout op de juiste manier verband, belast u de natuur niet meer dan wanneer een boom op natuurlijke wijze zou afsterven. Het stoken op hout is in balans met de natuur, past daarom in de natuurlijke kringloop en draagt niet bij tot het broeikas effect. De Co2 die vrijkomt tijdens de verbranding wordt immers weer gebruikt door bomen om te groeien, naast voedingsstoffen uit de bodem en zonlicht, waardoor zij weer zuurstof kunnen afgeven.

Ondermeer door de stijging van de gasprijs is een alternatieve energiebron als hout- of pellets zeer in trek. Uiteraard is de voorwaarde dat u een kachel met een hoog rendement moet uit kiezen en ook de brandstof van een hoge kwaliteit is en op de juiste manier wordt gestookt om aan de bovenstaande voorwaarden te voldoen.

Een informatieve film over biomassa uit de Nederlandse bossen vindt u hier.
Voor nog meer achtergrond informatie, klik hier.