Zonnecollectoren

Warmte uit zonnestralen, duurzamer kan niet!

De merken zonnecollectoren die wij verkopen zijn:

Akotec · OEG

Meer informatie over zonnecollectoren

Schuindak set 50 stuks

Een zonneboiler bestaat uit een (of meerdere) zonnecollectoren op het dak en een boilervat. Het zonlicht wordt door de zonneboiler gebruikt om water te verwarmen. De zonnecollectoren absorberen de zonnestraling en geven de warmte hiervan door aan een vloeistof die door het leidingwerk loopt. De opgewarmde vloeistof gaat vervolgens naar de boiler, waar de warmte afgedragen wordt aan een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar zorgt voor het opwarmen van het water. Het verwarmde water kan vervolgens gebruikt worden voor warm tapwater of om het huis te verwarmen.

In de zomerperiode zal de zonneboiler over het algemeen meer warm water leveren dan in de winter. Op bewolkte dagen zal er ook nog warm water geleverd worden, maar vaak is het niet genoeg om het volledige huishouden er van te voorzien. Hierdoor wordt de zonneboiler aangesloten op een na-verwarmer, wat vaak de huidige cv-combiketel is. De ketel zal bijspringen wanneer het water niet warm genoeg is.

Maar ook de combinatie met een hout-cv kachel welke in de winter wordt gestookt en het rendement van de zonneboiler in de zomer is zeer goed! Of de zonneboiler wordt gekoppeld met een pellet, houtsnipper of houtvergassingsketel.

Soorten zonnecollectoren

Vlakke-plaatcollector

Bij een vlakke-plaatcollector lopen er buizen met vloeistof onder de vlakke glasplaat. Deze vloeistof wordt door de zon verwarmt en loopt door naar het boilervat. Een vlakke-plaatcollector is makkelijk te integreren in een dak en heeft de beste prijs/prestatieverhouding voor de investering bij gemiddelde zonnestraling.

Vacuümbuiscollector

In heatpipes wordt warm water geproduceerd door het gebruik van zonnecollectoren. Een zonnecollector bestaat een uit een groot aantal heatpipes. Heatpipes zijn glazen vacuüm buizen gevuld met koper en een vloeistof die het zonlicht absorberen. Door verwarming van de zon verdampt de speciale vloeistof en vloeit het naar het uiteinde van de buis. Hier wordt de warmte afgegeven aan een circuit dat leidt naar het buffervat waar het water wordt verwarmd. Na deze afgifte aan het circuit wordt de damp in de heatpipe weer gecondenseerd en vloeit deze terug in de buis, waarna het hele proces onder invloed van zonlicht zich weer herhaalt.

Dit type collector benut het zonlicht effectiever dan een vlakke-plaatcollector. Niet alleen wanneer de zon laag staat of het bewolkt is, ook wanneer de zon volop schijnt werkt het effectiever.


Vlakke plaat collectoren

Besparen

Een zonneboiler maakt het mogelijk om te besparen op de energierekening, tot wel 50%. Het bedrag dat u bespaard is afhankelijk van meerdere factoren, onder andere:

  • Het aantal personen in het huishouden
  • Het gemiddelde verbruik aan warm water
  • De grootte van de zonneboiler
  • De huidige manier van warm water productie

Er zal meer worden bespaard met een zonneboiler wanneer u gebruik maakt van een gas of elektrische boiler. Het gebruik van elektriciteit voor het verwarmen van water is namelijk duurder dan het gebruik van gas.

Ook wordt er een bijdrage aan het verminderen van de klimaatverandering geleverd doordat de Co2 uitstoot lager is. Er wordt minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen met een zonneboiler. Zo kan het aardgasverbruik voor het opwarmen van water tot bijna de helft verminderen. Een zonneboiler komt dus niet alleen uzelf ten goede, u helpt ook het milieu.

Subsidie

Het is dankzij de overheid mogelijk een subsidie aan te vragen na plaatsing van een zonneboiler. Het gaat hier om de ISDE-subsidie. Er is een lijst opgesteld van zonneboilers die daarvoor in aanmerking komen. Ook zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Bekijk hiervoor www.rvo.nl/isde

Montage

Wichink Kruit Duurzame cv-systemen verzorgd het complete ontwerp, installatie en inbedrijfstelling van uw zonneboiler. Ook beschikken wij over eigen steigers en een hoogwerker voor veiligheid tijdens het werk.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze duurzame producten, zijn uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel wat de kosten van uw project zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.