
Pelletketels
Compleet geautomatiseerd stoken op houtpellets.
De merken pelletketels die wij verkopen zijn:
Meer informatie over pelletketels

Een pelletketel is een cv-ketel met een hoog rendement die gestookt wordt op houtpellets. De hitte die vrijkomt bij het verbranden van de pellets wordt gebruikt om het water te verwarmen dat naar de radiatoren of vloerverwarming gaat. Hierdoor wordt een gehele woning of bedrijf verwarmd.
Het reservoir van een pelletketel wordt met onze geautomatiseerde ketels gekoppeld met een pelletsilo. De toevoer van pellets gebeurd in dat geval automatisch. Vanuit het reservoir worden de pellets naar de brandkamer getransporteerd door middel van een wormschroef. De warmte die vrijkomt bij het verbranden van de pellets wordt afgegeven aan het gelaagde buffervat. Vanuit dit buffervat worden de verbruikers aangesloten. Dit kunnen de radiatoren en / of vloerverwarming zijn, indirect gestookte heaters, zwembad wisselaar of andere verbruiker welke warm cv water wenst.
Een pelletketel vereist meer ruimte dan bijvoorbeeld een pelletkachel, die gewoon in de woonkamer geplaatst kan worden. Ook straalt een pelletketel, vergeleken met een kachel, geen warmte uit doordat hij volledig geïsoleerd is. Afhankelijk van de afmetingen en het gewicht wordt de pelletketel meestal in een garage / berging geplaatst of de grotere bedrijfsketels in een stookruimte
De kleinere ETA en ÖkoFEN ketels zijn leverbaar vanaf 7kW maar bij ETA gaan wij door tot wel 500kW voor bedrijfsmatige toepassingen.
Soorten en functies

Condensatie ketel
Een standaard pelletketel heeft een rendement tot 95%. Het is echter mogelijk de rookgassen te gaan condenseren waardoor we ook deze energie kunnen benutten. Dit werkt enkel met lage retour temperaturen maar het rendement kan hiermee wel oplopen tot 107,3%. Zowel ETA als ÖkoFEN hebben condensatie ketels in het programma vaak toegepast in de nieuwbouw woningen.

Standaard ketel particulier
De gemiddelde particuliere woning heeft een gasverbruik tot een 3.500m3 gas en kan met een ketel tot 30/40kW verwarmd worden. Deze ketels worden vaak gekoppeld met een hygiënebuffervat waardoor er zowel cv-warmte als warmwater wordt geleverd.

Grotere pelletketel
Voor de grotere woningen of combinatie’s met prive zwembaden binnen/buiten plaatsen wij ketels met een buffervat. Door toepassing van meerdere pompgroepen met eigen stooklijn regelingen worden de afnemer groepen en tapwater boiler verwarmd. Deze worden bijna altijd voorzien van een bulk pelletsilo.

MKB bedrijf
Voor bedrijfsmatige ketels hebben wij een opstelling of stookruimte benodigd. Vaak ligt het verbruik hoger en wordt er daardoor een pellet bulk silo geplaatst.
Deze ketels boven de 20kW dienen ook scios gekeurd te worden welke wij kunnen verzorgen na installatie.

Landhuizen en kastelen
Dit vraagt maatwerk, zo kan het zijn dat er een grote kelder is of dat wij de installatie in een koetshuis monteren. Deze installaties worden altijd voorzien van een bulk silo voor langdurig stoken zonder omkijken. Wij voeren het complete demontage, installatie en inbedrijf stelling uit voor deze specifieke projecten.

Verhuur energiecontainers
Tijdelijke warmte nodig of droog stoken van een nieuwbouw woning?
Wij hebben diverse verhuur containers in ons assortiment met zowel hete-lucht als cv gekoppeld. In combinatie met een bulk voorraad container is het zorgeloos verwarmen. Het beheren van de installatie kan door ons worden verzorgd middels de gsm module.
Voordelen pelletketels

Een aantal voordelen van een pelletketel:
- Goed voor het milieu door efficiënt en CO2-neutraal stoken
- Mogelijkheid tot verwarmen van tapwater in combinatie met een boiler
- Stookkosten verminderen van 30% tot 50% per jaar
- Pellets zijn goedkoper dan gas en stabiel in prijs
- Hoog rendement tot wel 107,3%
- Volledig automatisch met slechts 1 per/jaar onderhoud
- Combinatie met een zonneboiler mogelijk
- Modulerende werking
- Geen gasketel of warmtepomp nodig als back-up
- Vermogens van 7 tot wel 500kW leverbaar
Buffervat en boiler
De warmte van een pelletketel gaat normaliter direct het cv-systeem in. Echter om het pendelen te voorkomen (aantal start en stops) wordt er meestal een buffervat geplaatst. Hoe groot deze is wordt bepaald door het ketel vermogen en situatie.
Voor het verwarmen van tapwater is een boiler nodig. Dit is een type buffervat met een toegevoegde warmtewisselaar om gescheiden systemen mogelijk te maken. Boilers zijn uitgevoerd in rvs, koper of geëmailleerd staal. Ook is het mogelijk deze te koppelen met een zonnecollector systeem waardoor er in de zomer nauwelijks gestookt hoeft te worden.
Naast een boiler welke b.v. in de woning geplaatst kan worden terwijl de ketel in de schuur staat is het ook mogelijk middels een platenwisselaar tapwater te verwarmen vanuit het buffervat.

Houtpellets

Houtpellets worden gemaakt uit de resten van houtverwerking en branden CO2-neutraal. De CO2 die de bomen opgenomen hebben tijdens de groei wordt bij de verbranding weer afgegeven, net als bij natuurlijke verrotting in het bos. Anders dan bij de fossiele brandstoffen zoals gas en olie, wordt er geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer bij de verbranding van pellets.
Bij het verwerken van hout in zagerijen komen bijproducten vrij, met name zaagspanen en houtsnippers. Dit wordt onder hoge druk tot pellets geperst. Bij het maken van de pellets worden er geen (onnatuurlijke) toevoegingen toegevoegd. Ook worden er geen extra bomen gekapt voor de productie van pellets, wat vaak wel gedacht wordt.
Onderhoud
Bij een gemiddelde woning of bedrijfsinstallatie heeft de pelletketel éénmaal per jaar onderhoud nodig, net als bijvoorbeeld de gasketel. U kunt hiervoor bij ons een onderhoudscontract afsluiten.
As
Klein onderhoud waaronder het legen van de asbak of het reinigen van de warmtewisselaar dient u tussentijds zelf uit te voeren.


Maatwerk; ook daar zijn wij sterk in!
Wij zijn in het bezit van een eigen metaal en houtwerk plaats. Hier kunnen wij prefab oplossingen aanbieden. Denk hierbij aan speciaal rookkanaal bouw. voorbereiden van prefab verdelers, maatwerk pelletsilo’s maar ook bouwen van energiecontainers!

Kom eens bij ons langs in Zutphen
Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze duurzame producten, zijn uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel wat de kosten van uw project zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.