Houtvergassers

Ideaal voor klanten met eigen hout uit bedrijf of bos.

Het merk houtvergasser die wij verkopen zijn:

ETA heiztechnik 

Meer informatie over houtvergassers

ETA
SH 20-60kW

Een houtvergasser is een ketel met een hoog rendement waarin hout wordt vergast. Er is sprake van naverbranding, de initiële rookgassen worden naverbrand. Dankzij de volledige verbranding blijft er zeer weinig as over, waardoor de houtvergasser niet vaak gereinigd hoeft te worden. Een houtvergasser is een duurzaam alternatief voor de gas- of olieketel en verwarmt het water dat via de leidingen naar de radiatoren en / of vloerverwarming loopt. Gezien de houtvergasser een vervanging is voor de gas- of olieketel wordt deze niet in een woonkamer geplaatst maar in een ‘stookruimte’, zoals bijvoorbeeld een schuur, garage of bijkeuken.


Verbranding

Een houtvergasser verbrandt het hout in 3 verschillende fasen:

Drogen

Hout bevat een bepaalde hoeveelheid vocht. Tijdens de eerste fase wordt het vocht uit het hout verdampt.

Ontgassen en pyrolyse

Tijdens de tweede fase stijgt de temperatuur waardoor verschillende gassen vrijkomen uit het hout. De vrijgekomen gassen zijn brandbaar en verbranden volledig. Deze verbrandingsfase wordt pyrolyse genoemd. Bij deze verbrandingsfase ontstaan er verkoolde houtresten.

Vergassen

In de laatste fase, wat de uitbrandfase is, worden de verkoolde houtresten verbrand. Onze houtvergassers hebben een rendement van ca. 95%!

Buffervat en boiler

De warmte van een houtvergasser wordt opgeslagen in een buffervat. De inhoud van dit buffervat is meestal tussen de 50 en 100liter p/kW ketel vermogen. Dus voor een 40kW houtvergasser wordt minimaal 2.000liter bufferwater geplaatst. Dit kan 1 groot vat zijn of 2 of 3 kleinere vaten vanwege de beschikbare ruimte. Het is eigenlijk de accu van het systeem.

Het verschil tussen een boiler en buffervat is dat een buffervat alleen cv-water opslaat. Doordat dit water geen zuurstof bevat zal het niet gaan corroderen. Het water wordt opgeslagen in een geïsoleerd vat waardoor het zo lang mogelijk warm wordt gehouden.

Voor het verwarmen van tapwater is een boiler nodig. Dit is een type buffervat met een toegevoegde warmtewisselaar om gescheiden systemen mogelijk te maken. Uitgevoerd in rvs of geëmailleerd staal. Ook is het mogelijk deze te koppelen met een zonnecollector waardoor er een boiler met minimaal 2 spiralen benodigd is. Naast een boiler welke b.v. in de woning geplaatst kan worden terwijl de ketel in de schuur staat is het ook mogelijk middels een platenwisselaar tapwater te verwarmen.

Back-up systeem

Een houtvergasser zal in de meeste gevallen worden voorzien van een back-up systeem. Dit om b.v. met de kerstdagen of een ander moment lekker op vakantie te kunnen zonder dat er geen warmte meer wordt geproduceerd.

Deze back-up kan op verschillende manieren worden uitgevoerd waarmee vaak de bestaande gasketel blijft hangen en wordt gekoppeld met de houtvergasser. Ook is het mogelijk een twin uitvoering te nemen waardoor er een extra pellet module tegen de ketel wordt aangebouwd welke volledig zelfstandig kan branden. Dit kan van 16-20kW uitvoeringen tot 50-60kW uitvoeringen.

Ook is het mogelijk de houtvergasser enkel voor het cv-systeem te gebruiken en de tapwater boiler te voorzien van een extra elektrisch verwarming element. Hiermee is er altijd warm douche water en de legionella veiligheid gegarandeerd.

Onderhoud

Een houtvergasser zal normaliter 1 tot 3 daags gestookt worden in de winter. Het is dus van belang om het stookhout op een gemakkelijke manier bij de ketel te krijgen. Wanneer er stamhout wordt gestookt zal deze slechts eens in de maand gereinigd hoeven te worden. Echter bij een aannemers bedrijf of timmer fabriek waar klossen hout worden gestookt zal dit een keer vaker dienen te gebeuren. n.

Hoeveel hout nodig?

Voor elke 1.000m3 aardgas is er ca. 2250kilo hout nodig. Dat betekend dus voor naaldhout een 6,8 m3 terwijl met eikenhout slechts 4,1 m3 hout nodig is vanwege het zwaardere soortelijke gewicht.
Afhankelijk van hoe men aan het hout komt uit b.v. eigen bos of vanuit het timmer bedrijf kunnen er besparingen van wel 70% gerealiseerd worden ten opzichte van aardgas stoken.

Bellfires
Smart Bell 65-60

Wij zijn in het bezit van een eigen metaal en houtwerk plaats. Hier kunnen wij prefab oplossingen aanbieden. Denk hierbij aan speciaal rookkanaal bouw. voorbereiden van prefab verdelers, maatwerk pelletsilo’s maar ook bouwen van energiecontainers!

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze duurzame producten, zijn uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel wat de kosten van uw project zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.